پمپهای کفکش یکی از انواع پمپهای آب هستند. این پمپها در مکش و جمعآوری آب و سایر سیالات از کف استخرها، منبعهای آب، چاههای آب و سطوح دیگر کارایی دارند. طرز کار پمپ کفکش به این صورت است که انرژی الکتریکی یا همان برق را به انرژی مکانیکی و حرکتی تبدیل میکند و با این کار باعث ایجاد نیروی گریز از مرکز میشود و دستگاه میتواند در آب و مایعات دیگر شناور شود و آب و مایعات را پمپاژ کند. خرید یک پمپ کفکش مناسب، به نیاز و بودجه شما بستگی دارد. در مقاله راهنمای انتخاب پمپ کفکش با ما همراه باشید.
نحوه کار پمپهای کفکش
همانطور که از اسم این پمپها مشخص است، کارشان پمپاژ آب و مایعات است. از این وسیله برای محیطهای عمیق مثل استخر استفاده میشود. کسانی که میخواهند لجن و گل و لای را از کف استخر، منبع آب و محیطهای عمیق دیگر جمعآوری کنند، باید یکی از این پمپها را خریداری کنند. این پمپها انواع مختلف و هر کدام ویژگیها و قابلیتهای متفاوتی دارند. پس راهنمای انتخاب پمپ کفکش پیش از خرید به کارتان خواهد آمد.
البته پمپهایی را که برای جابجایی و انتقال آب به کار میروند معمولا نباید برای لایروبی و لجنروبی استفاده کرد. به پمپ کفکش EPS هم میگویند که پروانهها یا توربین آن عمودی قرار گرفته است و با لجنکشها فرق دارد. پمپهای کفکش با موتورهای برقی یا الکتروموتورها کار میکنند و با توجه به نوع موتور به دستگاههای «تکفاز» و «سهفاز» تقسیم میشوند. در راهنمای انتخاب پمپ کفکش همهچیز را به شما توضیح میدهیم تا بهترین انتخاب را داشته باشید.
نکات مهم در راهنمای انتخاب پمپ کفکش
پمپ کفکش تکفاز یا سهفاز
همانطور که در ابتدای مقاله گفتیم، پمپهای کفکش انواع مختلفی دارند که باید پیش از خرید آنها را بشناسید. انواع پمپهای کفکش در زیر آمدهاند:
- پمپ کفکش تکفاز
- پمپ کفکش سهفاز
- پمپ کفکش از بغل
- پمپ کفکش با قطعکن برقی (فلوتردار)
- پمپ کفکش آب خنک
- پمپ کفکش روغن خنک
- پمپ کفکش از بالا
پمپهای تکفاز و سهفاز از نظر قدرت با هم فرق دارند. به پمپ کفکش تکفاز، توانتک هم میگویند و این پمپها در مقایسه با نمونههای سهفاز قدرت کمتری دارند و برای محیطهایی استفاده میشوند که عمق زیادی نداشته باشند. وقتی توان کمتر باشد، قیمت هم کمتر است و اگر برای مصارف خانگی و کارهای سبک به دنبال یک پمپ کفکش هستید، بهتر است همین گزینه تکفاز را انتخاب کنید. البته فقط قیمت و قدرت مهم نیست. اگر یک پمپ کفکش سهفاز میخرید، باید برق سهفاز هم داشته باشید تا بتوانید از دستگاه با تمام توانش استفاده کنید. از کفکشهای سهفاز که قدرت بیشتری دارند در کارخانهها، مزارع کشاورزی بزرگ، محیطهای صنعتی و کارگاههای بزرگ استفاده میشود. پس یکی از نکات مهم در راهنمای انتخاب پمپ کفکش این است که نیازتان را بررسی کنید و ببینید به پمپ تکفاز نیاز دارید یا سهفاز!
هد پمپ یا ارتفاع پمپاژ پمپ
پمپهای کفکش با توجه به هد پمپ یا توان پمپ در انتقال آب، انواع مختلفی دارند و هر کدام از آنها در ارتفاع مشخصی میتوانند کار کنند. بعضی از کفکشها در عمق ۱۵ متری و بعضی دیگر که قدرت و کارایی بالاتری دارند، تا عمق ۵۰ متر هم میتوانند کار کنند. این گزینه در راهنمای انتخاب پمپ کفکش هم به نیاز و کاربری شما برمیگردد و باید ببینید عمق فضایی که میخواهید تمیز کنید چقدر است.
اندازه دهانه پمپ کفکش
یکی دیگر از گزینههایی که در راهنمای انتخاب پمپ کفکش باید به آن اشاره کنیم، اندازه دهانه پمپ است. هر چه این دهانه بزرگتر باشد، مقدار آبی که پمپاژ میکند بیشتر است و کار راحتتر و سریعتر انجام میشود. این گزینه هم با توجه به نیاز و فضایی که قرار است در آن کار کنید متفاوت است و انواع مختلفی وجود دارد که میتوانید از آنها استفاده کنید.
- پمپ کفکش ۱ اینچی
- پمپ کفکش ۱٫۴ اینچی
- پمپ کفکش ۱٫۵ اینچی
- پمپ کفکش ۲ اینچی
- پمپ کفکش ۳ اینچی
- پمپ کفکش ۴ اینچی
جنس پروانه پمپ کفکش
هر دستگاه قسمتی دارد که جزو مهمترین قسمتهای آن است و باید به آن توجه ویژهای کرد. در پمپ کفکش، پروانه یکی از مهمترین قسمتهاست. این قسمت در واقع همان قطعهای است که با انرژی دریافت شده از الکتروموتور، انرژی جنبشی آب را افزایش میدهد و با ایجاد نیروی گریز از مرکز، آب را با فشار به بیرون پمپاژ میکند. جنس پروانههایی که در پمپهای کفکش استفاده میشوند معمولا سه نوع هستند.
- پمپ کفکش با پروانه چدنی
- پمپ کفکش با پروانه استیل
- پمپ کفکش با پروانه برنجی
در پمپهای مختلف، جنس پروانهها با هم فرق میکند. معمولا در پمپهای کفکش ۳ اینچی، پروانه چدنی استفاده میشود. چرا که به خاطر مقاومت و سختی بالا، در برابر ساییده شدن دوام بیشتری دارد و قیمت آن کمتر است و بیشتر در توربینها از این جنس استفاده میشود. با توجه به اینکه پمپهای کفکش دائم در آب قرار دارند، بهترین گزینه برای پروانههای این پمپها، پروانهای از فولاد ضد زنگ یا همان استیل است که در برابر اکسیده شدن و زنگ زدن در آب مقاوم است. پس یکی دیگر از نکات مهم در راهنمای انتخاب پمپ کفکش این است؛ یعنی پمپی را انتخاب کنید که پروانه آن از فولاد ضد زنگ ساخته شده است.
پمپ کفکش با عایقبندی و آببندی مناسب
پمپهای کفکش دائم در آب هستند و به آنها پمپهای شناور هم گفته میشود. پس بسیار مهم است که دستگاه به خوبی مهر و موم و آببندی شده باشد. این پمپها اغلب بدنهای از جنس آلیاژ آلومینیوم دارند و شفت یا بدنه اصلی هم از فولاد کربن ساخته میشود. اتصالات و چفت و بستها هم از جنس فولاد است تا در آب فرسوده نشود و زنگ نزند.
قیمت پمپهای کفکش
در تمام قسمتهای راهنمای انتخاب پمپ کفکش به نوع نیازتان اشاره کردیم و گفتیم یکی از معیارهای مهم انتخاب دستگاه مورد نظر، نیاز شماست. اما در کنار نیاز عامل مهمتری هم هست: قیمت! قیمت پمپهای کفکش به چند فاکتور بستگی دارد.
- قدرت موتور و کارایی کلی
- برند پمپ کفکش
- کشور سازنده پمپ کفکش
- تکفاز یا سهفاز بودن پمپ کفکش
در حال حاضر در بازار برندهای مختلفی وجود دارند که محصولاتشان به فروش میرسند و هر کدام کارایی و قدرت و قیمتهای مختلفی دارند. برندهای مثل کفکش استریم، کفکش راد پمپ، کفکش فدک، کفکش ایران پمپ و برندهای دیگر نمونههایی هستند که میتوانید از آنها استفاده کنید.